De bladeren aan de bomen worden bruin en rood en vallen naar beneden, het is weer herfst!
Omdat het steeds kouder en kouder wordt, stroomt er in de boomstam geen sap meer omhoog naar de bladeren. Als de bladeren nu zouden doorgaan met verdampen van water, dan zou de boom uitdrogen. Maar voor dit probleem is een oplossing. Doordat de dagen korter worden, krijgen de bladeren minder licht. Als gevolg daarvan wordt onder aan de bladsteel een laagje kurkcellen gevormd. Daardoor valt het blad van de boom.
Voor het zover is, wordt het bladgroen afgebroken en geeft de boom afvalstoffen aan het blad af. Daardoor ontstaan die prachtige herfstkleuren.
De bladeren van de berk worden geel, die van de kastanjelaar goudkleurig en die van de eik rood-violet.
Op de grond hopen de dode bladeren zich op. Daar worden ze aangetast door regenwormen, schimmels en bacteriën. Zo ontstaat humus, de mest waarmee de plant zich het jaar daarop weer voedt. Aan hun vorm en kleur zijn de bladeren te herkennen.
Herfstkriebels
Bestaat dat ... herfstkriebels?
Lentekriebels, dat kennen we allemaal maar hoe zit dat nu in de herfst? Bestaan er herfstkriebels? De zomervakantie is weer even geleden, de eerste schooldag ook en dan breekt de herfst aan. Zitten we dan plots weer vol energie of juist niet? Waarom worden sommige mensen (en kinderen) onrustig bij "het vallen van de bladeren" of was dat alleen maar als er veel wind buiten is? Je ziet het, veel vragen en weinig antwoorden.
Mischien vinden we het wel op het internet? Weet je wat, als we ons nu gewoon eens leuk amuseren met een spel zoals dit herfstbos ganzenbordspel.(zie rechts rubriek WO)
17 oktober 2009
Herfst
Gepost door juf carine op 17.10.09
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
0 reacties:
Een reactie posten